„Beprogramozták magukat” a jövő informatikusai

Egyetem
Kétszázhuszonnégy fiatal mérte össze tudását a Debreceni Egyetem Informatikai Kara által szervezett programozói versenyen, amelyen a miskolci és kolozsvári fiatalok is megismételték előző évi sikerüket.

A régió legjelentősebb programozói versenyén huszonnyolc középiskolai és ötvenegy egyetemi csapat vágott neki a feladatok megoldásának: a december 4-én ötödik alkalommal megrendezett DEIK Regionális Programozó Csapatversenyre rekordszámú jelentkezés érkezett.

Mihálydeák Tamás, az Informatikai Kar dékánja megnyitójában kiemelte: idén 30%-kal több résztvevője volt a versenynek, mint az előző évben. A hazai felsőoktatási intézmények és középiskolák diákjai mellett tizenhárom határon túli csapat is jelentkezett a programozói versenyre, a legmesszebbről érkező csapat különdíját a nap végén a csíkszeredaiak kapták meg.

A feladatok megoldását három kategóriában értékelték: a középiskolások, egyetemisták és a Debreceni Egyetem Informatikai Karának hallgatói – összesen harminc csapat – önállóan is versengtek egymással.

A középiskolások tavalyi győztese, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium csapata idén is hazavihette a vándorserleget, ahogy az egyetemi kategória Kolozsvárról érkezett társasága is. Az érmek és kupák mellett értékes ajándékokkal is jutalmazták a versenyzőket, lehetett drónt és VR-szemüveget is nyerni.

A Debreceni Egyetem Informatikai Kara a középiskolás versenyzőket ösztöndíjjal is támogatja, Mihálydeák Tamás elmondta, hogy az első három helyezett, amennyiben a debreceni karra jön továbbtanulni, az első félévben egyszeri ösztöndíjként pénzjutalomban is részesül.