Európai kutatóprogramban az egyetem

Egyetem

Az InnoLife európai projektben való részvételről és a kancellári rendszer miatti változásokról is szó volt az idei utolsó szenátusi ülésen.

– A Debreceni Egyetem történetének legjelentősebb nemzetközi szerepvállalása előtt áll – jelentette be a december 11-ei szenátusi ülésen Szilvássy Zoltán rektor. Kifejtette: az egyetem az InnoLife konzorcium tagjaként – több elitegyetemmel közösen – részt vesz az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Knowledge and Innovation Community (KIC) for EIT Health programjában. Az egészségipari megaprogramban a Debreceni Egyetem társult partnerként vesz részt – ezt kedden jelentették be a szervezetnél. Az InnoLife projekt olyan komplex európai problémákra fókuszál, mint az egészséges életmód és az aktív öregkor. A Debreceni Egyetem az egészségmegőrzés, az élelmiszeripar és a speciális képzések területén vesz részt a szakmai munkában, számos partnerrel végez majd közös kutatásokat – ebbe gazdasági, ipari partnereit és az intézmény részvételével működő klasztereket, valamint önkormányzatokat is bevonva.

– A Debreceni Egyetem előnyben volt a többi kelet-európai partnerhez képest, mivel az intézmény az egészségipari klasztereknek köszönhetően egy jól strukturált – európai megaprogramként is felfogható – innovációs rendszerrel tudott indulni. Ez a program egy innovációs rendszernek a programja, amiben a tudásbázis a Debreceni Egyetem, ami így Kelet-Európa vezető tudáscentrumává válhat – mondta el Szilvássy Zoltán.

A rektori beszámolóból kiderült, hogy többszöri sikertelenség után eredményt hozott az intézmény főgyógyszerészi pozíciójára kiírt pályázat: január 1-től Buchholcz Gyula látja el a feladatot. Szilvássy Zoltán hozzátette: a gyógyszerész szakmai kollégium, a klinikai gyógyszerészeti szakmai tagozat és a Gyógyszerésztudományi Kar támogatásával született meg a döntés.

A tájékoztatóban kitért arra is, hogy az elmúlt hónapokban tovább folytatódott a kiszervezett tevékenységeket végző vállalkozások szerződéseinek átvilágítása, ahol kellett, ott az egyetem megtette a szükséges intézkedéseket.

A külkapcsolatok szempontjából is eredményes volt az elmúlt időszak. Szilvássy Zoltán bejelentette, hogy több hónapos előkészítő munka után a napokban érkezik az indiai Ajurvéda Akadémiáról az a szakember, aki a Debrecenben felépülő Európai Ajurvéda Központot irányítja majd.

November közepétől a Debreceni Egyetem gazdasági irányításért kancellárként felel Bács Zoltán, aki az intézményt érintő változásokról tartott beszámolót. Kifejtette, hogy az egyetem elsőszámú vezetője továbbra is a rektor, a kancellár az intézmény működtetéséért felelős, munkája mintegy 70 százalékban lefedi a korábbi gazdasági főigazgató feladatát. Bács Zoltán ismertette azokat a szervezeti átalakításokat, amelyeket a következő időszakban kell végrehajtani az intézményben, ezekről a következő ülésen dönt a Szenátus. Szilvássy Zoltán rektor hozzátette, hogy a Debreceni Egyetem modellintézmény lehet, az itt végrehajtott változások országos példává válhatnak – köszönhetően annak, hogy a korábbi gazdasági főigazgató és a rektor személye a kancellári rendszerrel sem változott.

Beszámolója végén Szilvássy Zoltán felsorolta az elmúlt időszakban kitüntetett egyetemi oktatókat és dolgozókat, illetve egyperces néma felállással emlékeztek a közelmúltban elhunytakra.

Professzor Emeritus címek adományozásáról is döntött csütörtöki ülésén a Szenátus: a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karról Sárvári Mihálynak, a Természettudományi és Technológiai Karról Sailer Kornélnak és Tóth Imrének ítélték oda a címet.

Több szabályzat módosítását is megszavazta a Szenátus: változott többek között a Debreceni Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata, az Egyetemi kitüntetések és címek adományozásának rendje a Debreceni Egyetemen, A Debreceni Egyetem Tanulmányi és Vizsgaszabályzata, A Debreceni Egyetem Doktori Szabályzata, a Debreceni Egyetem Etikai Kódexe és a Debreceni Egyetem hallgatói térítési és juttatási szabályzata.

Új szakok indításáról is döntöttek a csütörtöki ülésen. A Szenátus támogatta a politológia, a gépészmérnöki és a sportmérnöki mesterszakok, az angol nyelvű pszichológia és műszaki menedzser alapszakok, valamint a vallási turizmus területen turisztikai menedzser, környezetgazdálkodási szakmérnöki, közműfenntartási és üzemeltetési szakmérnöki, illetve az angol nyelvű műszaki és fenntarthatósági stratégiai vezető szakirányú továbbképzési szakok indítását. Emellett a gödöllői Szent István Egyetemmel közös vetőmag-gazdálkodási szakmérnöki képzés létesítését is megszavazta a Szenátus.

Tovább bővül a Debreceni Egyetem ipari partnereinek száma, az intézmény ugyanis csatlakozott a Jedlik Ányos Klaszterhez, melyet az elektromos járművek terjesztését segítő Jedlik Ányos Terv megvalósítása érdekében hoztak létre. A Jedlik Ányos Terv legfontosabb célkitűzése az elektromobilitás elterjesztéséhez kapcsolódó kutatás-fejlesztés-innováció, valamint a hazai gyártás támogatása, illetve az elektromos autózás infrastruktúrájának jelentős iparfejlesztési potenciált hordozó bővítése, a projektek finanszírozásának elősegítése.

A szenátusi ülés végén Duffek Mihály egyetemi tanár, a Zeneművészeti Kar dékánja Chopin Esőcsepp prelűd zongoraművét adta elő.

unideb.hu