Vita a bírói érvelés minőségéről

Egyetem

Kétnapos nemzetközi konferenciát rendez november 28-29-én az Állam- és Jogtudományi kar a bírói érvelés minőségének méréséről.

Angol, francia, olasz, finn és cseh résztvevője is van annak a jogi konferenciának, melynek témája a bírói ítélkezés hatékonyságának nemzetközi összehasonlítása.

– A bírói ítélkezés minőségét az ítéletek indoklása jelenti, amely mindenki számára világos, áttekinthető és meggyőző kell legyen és kitér a felek indokaira, érveire. Ha például logikai ellentmondást tartalmaz, akkor nem beszélhetünk minőségi ítélkezésről. A konferenciát azért rendeztük, hogy megvizsgáljuk, eltérő jogi kultúrákban egyáltalán mérik-e a tartalmi színvonalat – tájékoztatott Bencze Mátyás, az Állam- és Jogtudományi kar dékánhelyettese.

A debreceni jogi kar hallgatóinak lehetőségük van képzésük során a jogász érvelés legmodernebb irányzatait megismerni, a kar külön kurzust indított, hogy felkészítse a jövő kihívásaira a diákokat.

A kétnapos debreceni konferencia tanulságait a szervezők angol nyelvű kötetben összegzik majd, valamint tervezik egy kutatócsoport létrehozását, ami összehasonlító módszerrel vizsgálná a bírói érvelés minőségével kapcsolatos problémákat.

unideb.hu