Debreceni kémikus szerepel a Spektrumon

Egyetem

Nagy Gergő Zoltán, a Debreceni Egyetem Szerves Kémiai Tanszékének doktorjelöltje mutatja be a kísérleteket a Spektrum TV új sorozatában.

Már az általános iskola hetedik osztályában tudta Nagy Gergő Zoltán, hogy kémikus akar lenni. Ehhez persze szükség volt arra is, hogy világosak legyenek az alapok.

– Az átlagosnál jobban ment a kémia, s ez hatalmas lökést adott, olyannyira, hogy az év végére a periódusos rendszer összes elemét megtanultam. Már akkor a kísérletek érdekeltek, nem a számítások – meséli.

Az általános iskola után nem volt kérdés, hogy a vegyipari szakközépiskolában folytatja tanulmányait, ahol emelt óraszámban tanulhat kémiát. Természetesen a laborgyakorlat volt a kedvence. Az egyetemen is hamar felfigyeltek a motivált hallgatóra: Patonay Tamás egyetemi tanár, a Szerves Kémiai Tanszék vezetője már elsősként hívta, hogy vegyen részt a Tudományos Diákkör tevékenységében.

– A szerves kémia az a szakterület, ami tökéletesen megfelel az átlagember kémikusokról alkotott sztereotípiájának: fehérköpenyes alakok az egyik kémcsőből a másikba öntik a színes anyagokat. A szerves kémiával foglalkozó kutatók kísérleteket végeznek, reakciókat elemeznek, új molekulákat állítanak elő, így egyértelmű volt, hogy ez az a terület, ami érdekel. Emellett mindig vonzott, hogy másoknak is megmutassam a kísérleteket, így amikor lehetőségem volt, éltem vele – fejtette ki Gergő.

Az egyetemi évek alatt először csak szakesteken mutatta be a kísérleteit, majd PhD-hallgatóként már a Kutatók Éjszakáján is láthatta a közönség. A Spektrum TV is egy ilyen videó révén figyelt fel rá.

– A Brutális fizika című műsor nagyon népszerű lett, ezért a csatorna úgy döntött, hogy a fizika folytatása mellett elindítja a Brutális kémiát és a Brutális biológiát is. A készítők az interneten kerestek videókat, így bukkantak a Kutatók Éjszakáján felvett kísérleteinkre. Két kollégámmal együtt behívtak a castingra, végül engem választottak. Ezen meglepődtem, hiszen még fiatal vagyok, a pályám elején járok, ők viszont azt mondták, hogy egy ilyen energikus fiatalra van szükség, aki jártas ebben a világban. Ez hatalmas megtiszteltetés, hiszen így több tízezer ember figyelheti a kísérleteket – mondta a doktorjelölt.

A négyrészes sorozat mindegyik darabját a főszerkesztővel együtt tervezték meg, de Gergőn kívül egyetlen stábtag sem értett a kémiához, s ez okozott egy-két meglepetést.

– A kísérletezés veszélyes üzem. Bár a stáb tagjai a Brutális fizika forgatásán megszokták, hogy veszélyes körülmények között dolgoznak, ez az azért más volt. A kémiában semmit sem jósolhatsz meg 100 százalékosan, mivel két reakció azonos körülmények között sem mindig ugyanúgy megy végbe, ráadásul a folyamatok egy része „láthatatlan”, így nagyon kell vigyázni. Az egyik robbanásnál például – hiába tudtuk, hogy nagyot fog szólni – az operatőrök közelebb álltak a kelleténél, s egy-két törmelékdarab eltalálta őket. Ez is jól mutatja, hogy milyen veszélyesek lehetnek a kísérletek, ugyanakkor ez az, ami érdekli az embereket – hangsúlyozta az ifjú kutató.

Gergő szeretné befejezni a doktori képzést, illetve ha van rá mód, akkor folytatni szeretné a kémia népszerűsítését.

– Ha csak néhány fiatal a sorozat miatt fordul a kémia felé, akkor már megérte a befektetett munka. Ezek a kísérletek varázslatos dolgokat keltenek életre, azonban mögöttük teljesen logikus, hétköznapi jelenségek állnak. Mindenkit érdekelnek a természettudományok, a bemutatókkal arra kényszerítjük az embereket, hogy gondolkozzanak, nekünk pedig csak annyi dolgunk van, hogy válaszoljunk a miértekre – véli Nagy Gergő Zoltán.

A Brutális kémia című sorozat első adása november 1-jén, szombaton délután 16 órától lesz a Spektrum TV műsorán.