Koronavírus teszt

A járványok megváltoztatják a történelmet – állítja az SZTE nyugalmazott szociológia professzora

A pestis volt az első biológiai fegyver? A Rákóczi-szabadságharc leveréséhez hozzájárult egy baci? A természeti, biológiai és epidemiológiai csapások is elvezethetnek a társadalom felbomlásához? E kérdéseket is feszegeti Pászka Imre, az SZTE nyugalmazott szociológia professzorának három kötetes műve.

Hatékony szóbeli felvételi vizsgarendszert épített ki az SZTE Fogorvostudományi Kar

Hét napon át zajlottak a szóbeli felvételi vizsgák június végén a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán. A jelentkezők biológiából adtak számot a tudásukról, valamint manuális készségeiket is felmérték egy úgynevezett pack board eszközzel. Prof. Dr. Baráth Zoltán dékán szerint az idén kidolgozott szóbeli felvételi vizsgarendszer bevált, hatékonyan tudták értékelni a jelentkezők elméleti felkészültségét, kommunikációs és manuális […]

Dr. Pálfi György antropológus: a koponyán korábbi agyhártyagyulladás nyoma látható.

A foglyok tömeges, megrészegült lekaszabolása történhetett Mohácsnál – Dr. Pálfi György antropológus a tömegsírok feltárásáról

A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolni látszik azt a feltevést, hogy az eddig megtalált öt tömegsírban a törökök által kivégzett magyar és közép-európai hadifoglyok nyugszanak. A régészeti-antropológiai feltárás tapasztalatai arra mutatnak, hogy a mintegy 2000 letérdeltetett foglyot szablyával kaszabolták le, majd rendezetlen tömegsírokban hantolták el őket. 

Szeged, ártér, erdő, természet, kirándulás, ősz, időjárás, túra

Szeret túrázni? Ezt ne hagyja otthon!

Egyedülálló, hiánypótló, szórakoztató és ismeretterjesztő egyszerre Veres Zsolt, az SZTE alumnusának könyve, amely az Országos Kéktúra földtudományi különlegességeit mutatja be és magyarázza meg a laikusok számára is érthető módon, gyönyörű képekkel, fogalomtárral. A kiadvány a Szegedi Tudományegyetem TTIK Földrajz- és Földtudományi Intézetének kiadója, a GeoLitera gondozásában jelent meg.

Dr. Czakó Gábor egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék Elméleti Reakciódinamika Kutatócsoportjának vezetője.

Kvantumhatások az atomi terepasztalon – Dr. Czakó Gábor második Lendület-pályázatát nyerte el

Újabb öt évre elnyerte az MTA Lendület kutatói pályázatát Dr. Czakó Gábor egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék Elméleti Reakciódinamika Kutatócsoportjának vezetője. Az új Lendület-projektben olyan modellt fejlesztenek, amely a kémiai reakcióban részt vevő elektronok mellett a jóval nehezebb atommagok mozgását is kvantummechanikai egyenletekkel tudja leírni.

PTE: magyar szakmai segítséggel létesül virológiai laboratórium Brazíliában

Dél-Amerika első BSL-4-es, azaz a legmagasabb szintű biobiztonsági laboratóriumának megvalósításában nyújtanak szakmai segítséget a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) szakemberei – közölte a baranyai felsőoktatási intézmény pénteken az MTI-vel.