Az EP a nem uniós állampolgárok bűnügyi adatainak megosztását lehetővé tevő rendszer létrehozásáról döntött

Világ

AZ Európai Parlament (EP) új uniós információs nyilvántartó rendszer felállítását hagyta jóvá, amelynek segítségével ezentúl hatékonyabban és gyorsabban megosztható a nem uniós állampolgárokra vonatkozó bűnüldözési adatok nagy része – közölte az uniós parlament kedden.

Az EP strasbourgi plenáris ülése által 379 szavazattal, 170 ellenszavazat és 118 tartózkodás mellett elfogadott új, központosított adatbázis (ECRIS-TCN) az uniós polgárok priuszáról, azaz bűnügyi szempontból fontos előéletről szóló adatcserét szolgáló, már meglévő Európai Bűnügyi Nyilvántartási Információs Rendszert (ECRIS) egészíti ki.

A kiterjesztett, új adatbázis segítségével az egész közösségen belül jobban nyomon követhetők lesznek az unióba érkezők esetlegesen a bűnügyi nyilvántartásában szereplő emberek adatai, illetve a tagállamok hatóságai gyorsan kideríthetik, hogy egy nem uniós állampolgár szerepel-e bármely más tagállam bűnügyi nyilvántartásában.

A gyorsabb információcsere segíti a határokon átnyúló bűnözés és a terrorizmus elleni fellépést – hangsúlyozták.
Mint közölték, az ECRIS-TCN rendszer az uniós és egy nem uniós ország kettős állampolgárságával rendelkezők adatait is tartalmazza, így a priusszal rendelkezők többé nem rejthetik el múltjukat egy másik útlevél segítségével.
Az Európai Parlament és a tagállami szakminiszterekből álló tanács tárgyalói korábban abban is megállapodtak, hogy a tagállami bírák és ügyészek mellett az Europol, az Eurojust és a jövőbeli Európai Ügyészség egyaránt hozzáfér majd az ECRIS-TCN rendszerhez – tették hozzá.