Nőtt az EU-ból az unión kívülre magánszemélyek által átutalt összeg

Világ

Tavaly tovább nőtt az Európai Unióban élők által az unión kívülre küldött magánátutalások összege. A személyi átutalások többségét a bevándorlók származási országukba küldött pénzösszegei adták az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön közzétett jelentése szerint.

Az Európai Unió tagállamaiban élők 22,0 milliárd euróval több pénzt utaltak az unión kívüli országokba, mint amennyi személyi utalás érkezett az EU-ba a világ többi részéből 2017-ben. Az átutalások deficitje 2016-ban 21,7 milliárd euró, 2015-ben 20,5 milliárd euró volt.

A kimutatás szerint az unió lakosai tavaly 32,7 milliárd eurót utaltak unión kívüli országokba, szemben a 2015-ös 31,8 milliárd euróval, miközben tavaly mindössze 10,7 milliárd euró személyi átutalás érkezett az unió tagállamaiba.
A külföldre irányuló utalások többlete miatt a legnagyobb mérleghiány Franciaországban keletkezett, 10,1 milliárd euró, míg Németországban 4,6 milliárdos, az Egyesült Királyságban 4,5 milliárd eurós utalási deficit alakult ki.

Az uniós tagállamok közül a személyi utalások alapján a legnagyobb (beérkező) többletet Portugália könyvelte el, 3 milliárd eurót, második helyen állt Lengyelország 2,8 milliárd euróval, a harmadikon pedig Románia 2,6 milliárddal.
Az unión kívüli utalások főként ázsiai és afrikai országokba irányultak. Ázsiába az utalások teljes összegének mintegy 20 százaléka, Észak-Afrikába 19, Közép-, és Dél-Amerikába mintegy 14, valamint nem uniós európai országokba 13 százaléka irányult tavaly.

Az unión kívülre Szlovéniából címezték a magánutalások többségét, 88 százalékát. Hollandia 83 százalékkal, Portugália 80, Franciaország és Lengyelország 78, Olaszország pedig 75 százalékkal követte az unión kívülre címzett pénzküldemények részarányával a magánutalások teljes összegén belül.

A külföldről érkező magánutalások a legnagyobb arányban, 99 százalékban Szlovákiában érkeztek más uniós tagországból. Az uniós tagországokból indított pénzátutalások részaránya Magyarországon 95 százalék volt a külföldről érkező magánutalásokon belül. Luxembourg 94 százalékkal, Lengyelország és Románia pedig 87 százalékkal következett a sorban.

Az unión kívülről indított átutalások közel háromnegyedét, 74 százalékát adták a Franciaországa érkező magánpénzeknek, illetve közel kétharmadát, 62 és 61 százalékát Olaszországban és Belgiumban.

A külföldre indított átutalásokat legnagyobb arányban, 91 százalékban Luxembourgból címezték valamely uniós tagországba. Szlovákiában 87 százalék, Írországban 79 százalék volt a külföldre indított magánutalásokon belül az unióba címzettek aránya.