Tusványos – Engedélyezte a román környezetvédelmi miniszter a veszélyes medvecsalád áttelepítését

Világ

Gratiela Gavrilescu román környezetvédelmi miniszter szerda este engedélyezte, hogy elszállítsák Tusnádfürdőről azt az anyamedvét, amely az elmúlt hetekben a bocsaival együtt járta a település utcáit, és embereket is megtámadott – tájékoztatta az MTI-t Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke.

A hárombocsos anyamedve kábítólövedékes elaltatását és elszállítását azt követően hagyta jóvá a miniszter, hogy szerdán, nem sokkal a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) esti koncertjeinek a kezdete előtt a tábor közelében elütött két medvebocsot a vonat.

Borboly Csaba elmondta: egyelőre csak feltételezik, hogy a gyakran látott hárombocsos anyamedve két bocsáról van szó. Hozzátette: azért kérte az azonnali beavatkozást, mert a bocsait elvesztő állat az állatvédők szerint agresszívvé válhat. Az önkormányzati vezető hozzátette: azonnal értesítették a csendőrséget, mely ígérte, hogy megóvja a Tusványos résztvevőit.

Borboly Csaba azt is elmondta, hogy csütörtökön reggel érkeznek a zernyesti (Zarnesti) medvemenhely képviselői, hogy a vadőrökkel együtt megkeressék, majd altatólövedékkel elkábítsák és elszállítsák a bocsait elvesztő anyamedvét és a megmaradt bocsot.