Brazília a nyolc között, Mexikó búcsúzott a 2018-as foci vb-től

Sport

Neymar és Roberto Firmino góljával a brazil válogatott 2-0-ra legyőzte hétfőn a mexikói csapatot az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, Szamarában, így bejutott a legjobb nyolc közé.

A brazil együttes a pénteki negyeddöntőben a 20 órakor kezdődő Belgium-Japán összecsapás győztesével találkozik Kazanyban.

Eredmény, nyolcaddöntő:

Brazília-Mexikó 2-0 (0-0)

————————-

Szamara, 41 970 néző, v.: Gianluca Rocchi (olasz)

gólszerzők: Neymar (51.), Roberto Firmino (88.)

sárga lap: Filipe Luís (43.), Casemiro (59.), illetve Álvarez (38.), Herrera (55.), Salcedo (77.), Guardado (92.)

Brazília:

———

Alisson – Fagner, Thiago Silva, Miranda, Filipe Luís – Paulinho (Fernandinho 80.), Casemiro – Willian (Marquinhos, 91.), Philippe Coutinho (Roberto Firmino, 86.), Neymar – Gabriel Jesus

Mexikó:

——-

Guillermo Ochoa – Edson Álvarez (Jonathan dos Santos, 55.), Hugo Ayala, Carlos Salcedo, Jesús Gallardo – Héctor Herrera, Rafael Márquez (Miguel Layún, a szünetben), Andrés Guardado – Hirving Lozano, Javier Hernández (Raúl Jiménez, 60.), Carlos Vela

II. félidő:

———-

51. perc: Neymar vezette keresztbe a labdát a mexikói tizenhatoson, majd sarokkal kiugratta Williant. Utóbbi majdnem az alapvonalig vezette a labdát, beadására Gabriel Jesus és Neymar érkezett vetődve, végül utóbbi spiccel juttatta a labdát a kapuba három méterről (1-0).

88. perc: Neymar sprintelt el a bal szélen, lapos beadása után a két perce pályán lévő Roberto Firmino két méterről, belsővel a kapuba juttatta a labdát (2-0).

A kezdés után a brazilok magabiztossága gyorsan elszállt, a bátor játékot felvállaló mexikóiak pár húzásból felértek, és veszélyt is teremtettek Alisson kapujánál. A 25. percben Neymar villant, a lehetőség pedig felébresztette az addig tanácstalan dél-amerikaiakat. A folytatásban több dolga akadt Ochoának – Coutinho lőtt a tizenhatosról, Gabriel Jesus cselezte magát helyzetig –, de a kicsit talán elfáradó, a középpályát így átengedő közép-amerikai gárda ellen nem tudta gólra váltani mezőnyfölényét az ötszörös vb-aranyérmes.

Ochoa és Coutinho párbaja vezette fel a második játékrészt, de kevéssel később már a mexikói kapus sem tudta megakadályozni, hogy Brazília megérdemelten vezetést szerezzen. Mexikó cserékkel és “hadrendjének” átszervezésével mezőnyfölényt harcolt ki, de hiába támadott, helyzeteket nem tudott kialakítani. Ellentétben az olykor veszélyesen kontrázó brazilokkal, akik sokszor megelégedtek ugyan a labdatartással is, de a hajrában második találatukkal bebiztosították a sikerüket.

Mexikói számára sorozatban hetedszer jelentette a végállomást a vb-nyolcaddöntő, Brazília eközben egymás után hetedszer jutott negyeddöntőbe. A vb-k történetében Brazília ötödször mérkőzött meg Mexikóval, a mérlege: négy győzelem, egy döntetlen és 13-0-s gólkülönbség.