Az ittas tizenhárom

Rendőrség

A közlekedők és ittas vezetők szomorú hétvégéje volt a mostani Csongrád megyében.

Tizenhárom alkalommal intézkedtek ittas járművezetőkkel szemben a rendőrök a megyében 2019 májusának második hétvégéjén. Hét alkalommal Szegeden, három alkalommal Hódmezővásárhelyen, illetve szintén három alkalommal Makón indult büntetőeljárás a sofőrökkel szemben. A megye útjain összesen 43 baleset történt péntektől vasárnapig, a legkiemelkedőbb a szombati nap volt, 29 balesettel. Az esetek csaknem 80 százaléka anyagi káros volt.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszes ital elfogyasztása is számít; az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), amelyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze.
A rendőrség felhívja a figyelmet: “Az ittas sofőr olyan, mint egy időzített bomba az úton!
Az alkoholfogyasztás közlekedésbiztonságra gyakorolt hatásait figyelembe véve mondjunk „4 NEM-et az ittas járművezetésre”:
NEM ülök alkoholfogyasztás után járműbe/járműre és nem vezetek ittasan!
NEM ülök be olyan személy autójába, akiről tudom, hogy a járművezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott, illetve megpróbálom megakadályozni, hogy  a járművel elinduljon, és felhívom a figyelmét az ittas járművezetés baleseti kockázatára!
NEM engedem át a jármű vezetését olyan személynek, akiről tudom, hogy szeszes italt fogyasztott!
NEM kínálom szeszes itallal barátomat, ismerősömet, ha tudom, hogy még járművet fog vezetni!

“… hogy mindenki hazaérjen!”