Az ittas tizenhárom

Rendőrség

A közlekedők és ittas vezetők szomorú hétvégéje volt a mostani Csongrád megyében.

Tizenhárom alkalommal intézkedtek ittas járművezetőkkel szemben a rendőrök a megyében 2019 májusának második hétvégéjén. Hét alkalommal Szegeden, három alkalommal Hódmezővásárhelyen, illetve szintén három alkalommal Makón indult büntetőeljárás a sofőrökkel szemben. A megye útjain összesen 43 baleset történt péntektől vasárnapig, a legkiemelkedőbb a szombati nap volt, 29 balesettel. Az esetek csaknem 80 százaléka anyagi káros volt.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszes ital elfogyasztása is számít; az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), amelyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze.
A rendőrség felhívja a figyelmet: “Az ittas sofőr olyan, mint egy időzített bomba az úton!
Az alkoholfogyasztás közlekedésbiztonságra gyakorolt hatásait figyelembe véve mondjunk „4 NEM-et az ittas járművezetésre”:
NEM ülök alkoholfogyasztás után járműbe/járműre és nem vezetek ittasan!
NEM ülök be olyan személy autójába, akiről tudom, hogy a járművezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott, illetve megpróbálom megakadályozni, hogy  a járművel elinduljon, és felhívom a figyelmét az ittas járművezetés baleseti kockázatára!
NEM engedem át a jármű vezetését olyan személynek, akiről tudom, hogy szeszes italt fogyasztott!
NEM kínálom szeszes itallal barátomat, ismerősömet, ha tudom, hogy még járművet fog vezetni!

“… hogy mindenki hazaérjen!”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.