Újfajta közúti ellenőrzés a 42-es számú főúton

Rendőrség
A berettyóújfalui és a püspökladányi rendőrök a ,,Finn módszer” segítségével ellenőrizték a járművezetőket.

A Berettyóújfalui és a Püspökladányi Rendőrkapitányság munkatársai a közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetés visszaszorítása érdekében akciót szerveztek 2015. szeptember 20-án a 42-es számú főúton. A járőrök kiemelt figyelmet fordítottak a szeszesital, valamint a vezetési képességre hátrányosan ható szerek befolyása alatt álló sofőrök kiszűrésére.

A rendőrök az ellenőrzés során 326 esetben alkalmaztak alkoholszondát, amely 5 esetben pozitív értéket jelzett.

A ,,Finn módszer” lényege, hogy gondos előkészítést, rendőri szervezést követően meghatározott útszakaszon több leállító és biztosító rendőr bevonásával egyidejűleg több sofőr ellenőrzése történik meg, rendkívül rövid idő alatt. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal tovább haladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintetteket félreállítják és velük szemben eljárás veszi kezdetét. Ezzel az eljárással egy-egy ittasság ellenőrzés mindössze néhány másodpercet vesz igénybe és negatív eredmény után a gépkocsivezető késedelem nélkül folytathatja az útját. Természetesen amennyiben egy ilyen ellenőrzés során más bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja is felmerül, akkor a rendőrök azonnal intézkednek azzal kapcsolatban.

A járőrök ellenőrizték továbbá a járművek műszaki állapotára vonatkozó előírások betartatását. Amennyiben az intézkedések során kisebb mértékű hiányosságokat tapasztaltak, akkor a megelőzés érdekében helyszíni bírság vagy feljelentés helyett figyelmeztették és hasznos tanácsokkal látták el a közlekedőket.

 

A közúti ellenőrzések Berettyóújfalu és Püspökladány illetékességi területén a közeljövőben is folytatódnak.