Ez okozza a legtöbb balesetet a magyar utakon

Ország

Nem a gyorshajtás a fő baleseti ok a biztosítóknál, dobogón sincs annál a három biztosítónál, amelyek listáit közölte a Vezess.hu. A legsúlyosabb probléma a kárbejelentéseik alapján

az elsőbbségadási kötelezettség megszegése, és a rossz követési távolság.

A Vezess.hu megkérdezte hat hazai biztosítótól, hogy az ő ügyfeleik között mi az a 3-4 leggyakoribb szabálytalanság, baleseti ok, ami miatt személyautós károkozás történik? A portál közölte, nincs mindenkinek erről részletes, avagy publikus nyilvántartása, de három, a hazai piacon közepes méretűnek tekinthető biztosító elküldte a saját tapasztalatai alapján a rangsort, az Aegon, a Groupama és a Generali válaszolt neki érdemben. Ők mintegy 800 ezer jármű statisztikáira látnak rá, a válaszuk tehát nem reprezentatív, de mindenképp tanulságos.

A listáik alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az elsőbbségadási kötelezettség és a követési távolság megszegése mindhármuk ügyfélkörénél rengeteg baleset kiváltó oka.

Meglepetésükre viszont a gyorshajtást egyikük sem említette, miközben a hatóságoktól leginkább traffipaxozásról hallunk, ha szóba kerül, hogy miként javítanának a gyatra közlekedési kultúrán.

Mint írták, a két szabálytalanság elleni fellépésről, netán a megelőzésről már kevesebb hír szól. Pedig rendőrség saját adatai szerint is rendkívül komoly probléma mindkét szabálytalanság.

(Vezess)