Vizi E. Szilveszter: Európa sikerének titka a sokszínűség

Ország

Európa sikerének titka a sokszínűség, és ezt meg kell őrizni – hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter akadémikus, a Magyarország Barátai Alapítvány kuratóriumának elnöke szerdán Berlinben az alapítvány Magyarország Európában – Európa Magyarországon című rendezvényén.

A kuratóriumi elnök a közmédiának adott nyilatkozatában aláhúzta, hogy Magyarországnak Németországban is nagyon sok barátja van, és ez a barátság régi keletű. Sokat erősödött például a 18. században, a német betelepítések idején, amikor a “szegény Németországból sokan jöttek el a virágzó Magyarországra”.

Hozzátette, hogy a jelenkorban mutatkozó nézeteltéréseket egész biztosan sikerül elsimítani a kultúrára építve, “hiszen a kultúra mindenki nyelve”.

Európa sokszínű kultúrát jelent, és ennek meg is kell maradnia, mert csak így őrizheti meg az önazonosságát minden nép. Az ellentétek nem is a népek között vannak, hanem “az újságokban és folyóiratokban, amelyek néhány ember rossz, gonosz gondolatait közlik” – mondta Vizi E. Szilveszter.

A Magyarország Barátai Alapítvány és a Philidor Intézet – a Fonó Budai Zeneház zenediplomáciával foglalkozó nemzetközi irodája – közös rendezvényén 23 magyar művész lépett fel, köztük olyan hírességek, mint Sebestyén Márta és Harcsa Veronika énekesnők, vagy Molnár-Madarász Melinda ruhatervező, aki a történelmi Magyarország számos tájegységének hagyományos viseleteit gondolja újra Meyke márkanévvel forgalmazott kollekcióival.

A szervezők azt kívánták bemutatni, hogy a magyar nemzeti kultúra értelmezhetetlen annak tudatosítása nélkül, hogy a magyarság az európai közösséghez tartozik.

A produkciók a zenén, a táncon és a divaton keresztül ábrázolták a magyar kultúra európai beágyazottságát. Sebestyén Márta és zenésztársai például az itáliai reneszánsznak, a német barokknak és romantikának a magyar népzenében továbbélő párhuzamaira világítottak rá, Harcsa Veronika pedig Gyémánt Bálint gitárművésszel a 20. századi szórakoztató zenéből mutatott fel német-magyar dalpárhuzamokat.

A rendezvényt a berlini magyar nagykövetségen tartották több száz meghívott vendég, köztük magas rangú német és magyar politikusok, diplomaták részvételével. Köszöntő beszédet mondott Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség élére jelölt fideszes politikus és Hans-Peter Friedrich, a német szövetségi parlament (Bundestag) alelnöke, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.