Az Agrárkamara szerint ránk nem veszélyes a sertéspestis

Ország

Egyelőre csak vaddisznókban mutatták ki a betegséget, de azért sokakban felmerült némi kétely. 

Az afrikai sertéspestis megjelenése után is biztonságos a magyar sertéshús, mivel a szigorú állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szabályok miatt kizárt a fertőzés, ráadásul az emberre egyébként veszélytelen vírust csak vaddisznókban mutatták ki – közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Hangsúlyozták, hogy a magyarországi állattartó telepek és húsfeldolgozó üzemek az Európai Unió előírásainak megfelelő állategészségügyi felügyelet alatt állnak.

A vírusmentesség fenntartása ugyanakkor nemzetgazdasági érdek, ezért az elhullott, beteg vagy rendellenesen viselkedő vaddisznókról és sertésekről mielőbb értesíteni kell az illetékes állatorvost

– írták. A közlemény szerint a kórokozó elleni hatékony védekezés alapja a korai felismerés, ezért arra kérik az állattartókat és a szakembereket, hogy az állategészségügyi és járványvédelmi szabályokat az ország teljes területén fokozottan tartsák és tartassák be.

Az agrárkamara a partnerszervezetek bevonásával és velük együttműködésben mindent elkövet az állattartók és húsfeldolgozók működőképességének megőrzése, veszteségeik csökkentése érdekében – olvasható a közleményben. A vírus elleni védekezést a NAK portálján elérhető tájékoztató is segíti.