Európai Moziéjszaka: ingyenes moziestek az EU 34 városában – Budapesten is

Kultúra Világ

2018. december 3. és 7. között első alkalommal kerül sor az „Európai Moziéjszaka” elnevezésű rendezvénysorozatra az EU 27 tagállamában. Az európai audiovizuális ágazatnak az elmúlt 27 évben támogatást nyújtó Kreatív Európa MEDIA program keretében elindított kezdeményezés arra irányul, hogy az európai filmek gazdagságának bemutatása révén közelebb hozza Európát az emberekhez.

A kezdeményezésben részt vevő 34 mozi egy-egy estet szentel annak, hogy ingyenesen levetítse a MEDIA program által támogatott 21 film egyikét. Ezek között a „Hidegháború”, az „Egy szent szarvas meggyilkolása”, a „Lány” és a „Határeset” című híres külföldi alkotás mellett Enyedi Ildikó „Testről és lélekről” című filmje is szerepel. A filmeket a helyi mozik választották ki, hogy programjukat sokszínű közönségük érdeklődéséhez és elvárásaihoz igazíthassák. Mindenhol az Europa Cinemas hálózatba tartozó rangos mozik szolgálnak helyszínül, a koordinációt pedig a Kreatív Európa MEDIA program és az ARTE televíziós csatorna biztosítja. A MEDIA egyik legfontosabb tevékenysége, hogy pénzügyi támogatást nyújt az európai filmek gyártási országon kívüli forgalmazásához. A program minden évben átlagosan több mint 400 film esetében járul hozzá ahhoz, hogy azokat egy másik európai ország közönsége is megtekinthesse.

A tervek szerint mintegy 50 filmvetítésre kerül sor, melyeken várhatóan több mint 7200 néző vesz majd részt. A vetítéseket rövid beszélgetés követi, amelynek során a filmkedvelők lehetőséget kapnak arra, hogy az alkotókkal és kritikusokkal megvitassák a filmeket. Az Európai Moziéjszaka alkalmából Magyarországon a budapesti Toldi moziba látogathatnak el a filmrajongók, ahol december 4-én este 8 órai kezdettel a világhírű svéd filmrendezőről, Ingmar Bergmanról készített „Bergman 100” című rendhagyó dokumentumfilmet tekinthetik meg, a filmvetítést követően pedig Gelencsér Gáborral és Murai Andrással, a „Bergman 100” című kötet szerkesztőivel beszélgethetnek majd.