Egyértelműen javult a biobor minősége

Kultúra

A Hortobágyon tizenegyedik alkalommal rendezték meg április 10-én az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesülete szervezett. A programot a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft, Hortobágy Község Önkormányzata és az Ökotúra Vendégház támogatotta. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni.

Kovács Pál versenytitkár tájékoztatása alapján az idei évben a borverseny nemzetközivé szélesedett, mivel a Felvidéki borvidékekről is érkeztek be minták.

Összesen 2 ország, 6 borvidék, 9 pincészet képviseltette magát. Az idei versenyen először fordult elő, hogy a zsűri szigorú értékelési szempontjai ellenére a beküldött tételek több mint fele aranyérmes lett. A bírálók az értékelésében kiemelték, hogy a versenyre beküldött borok minden tekintetben felvették a versenyt a hazai legjobb borászatokkal, sőt nemzetközi kitekintésben is sikerre vannak ítélve.

 

A kategóriák eredményei:

1. Fehér borok:

A versenyre 9 pincészet 16 bora érkezett be, többségében száraz kategóriában, két édes bor kivételével. Ezek közül 9 bor érdemelte ki az aranyérmes minősítést, ezen belül, négy 90 pont vagy a feletti eredménnyel. Ezek, emelkedő pontszám szerint:

  • Juhfark 2016, Dobosi Pincészet, 90 pont
  • Édes Szamorodni 2013, Pendits Szőlőbirtok, 91 pont
  • Bio Olaszrizling, hordós 2015, Dobosi Pincészet, 91 pont
  • Kabócás Szigligeti Olaszrizling 2015, Szászi Birtok, 92 pont

2. Rozé borok:

3 pincészet küldött be rozé bort, amelyek kékfrankosból készültek, kellemes, friss, üde borok és jól fogják oltani a szomjunkat a nyári meleg napokon, mindhárom ezüst minősítést kapott.

3.Vörös borok:

Itt is 3 pincészet küldött be bort, amelyek közül meglepetésre 5 aranyérmes minősítést ér el. Az igazi meglepetést a felvidéki Biocentrum borai okozták, amelyek 3 arany- és egy ezüstérmet értek el, így vörösbor kategóriában a legeredményesebb borászat lett.

 

Itt 2 bor ért el 90 vagy annál magasabb pontszámot:

  • Cabernet sauvignon 2013, Biocentrum, Zseliz, 90 pont
  • Frankovka Modra 2012, Biocentrum, Zseliz, 94 pont.

A legeredményesebb pincészet 4 arany és 2 ezüstéremmel a szentantalfai Dobosi Pincészet lett.

A bíráló bizottság egyhangú döntése alapján 2017. évi Országos Bio Borverseny csúcsbora címet az alábbi borok nyerték el:

 

Kabócás Szigligeti Olaszrizling 2015, Szászi Birtok, 92 pont

A bor jellemzői: aranyszínű, gyümölcsös, barackos, mandulás, vaníliás illatok, nagyon barátságos, kellemes savszerkezet, selymes, simogató test, harmonikus korty, a szájban nagyon kerek, gyümölcsös, zamatos és izgalmas, hosszú lecsengés és nagy potenciál.

 

Frankovka Modra 2012, Biocentrum, Zseliz, 94 pont.

A bor jellemzői: mélyvörös szín, összetett, gyümölcsös, meggyes, fekete ribizlis, avaros, földes illatvilág, élő savak, nagy test, a szájban nagyon telt, gyümölcsös, simogató, bársonyos tanninok, a végén rumos meggy ízeivel, rendkívül hosszú lecsengéssel.

A győztes borászatok indulhatnak a jövő február 14-17. között a németországi Nürnbergben megrendezésre kerülő MUNDUS VINI 2018 Biofach nemzetközi versenyén. A nevezéshez a Magyar Biokultúra Szövetség támogatását is elnyerték az idei Országos Bio Borverseny magyarországi legjobbjai.

A zsűri tagjai többek között:

 

Kaló Imre, a Borászok Borásza (2011), a zsűri elnöke,

Szászi Endre, borász (Szászi Pincészet – Badacsony)

Dr. Lőrincz György, az Év Bortermelője (2009) St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet

Majoros László, borász (Majoros Birtok, Tokaj)

Wille-Baumkauff Márta, borász (Tokaj Pendits)