Migránsok halála – A bolgár tolmács cseréjét rendelte el a bíróság

Helyi hírek

Miután a bolgár vádlottak arra panaszkodtak, nem értik a tolmács által mondottakat, új fordító kirendeléséről döntött a 71 halálos áldozattal járó 2015-ös embercsempészési ügy másodfokú tárgyalásán csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla.

Az első tárgyalási napon csupán az elsőfokú ítéletet és a fellebbezéseket ismertették. A korábban szökésben lévő, február 27-én Franciaországban elfogott, bolgár nemzetiségű tizennegyedrendű vádlott kihallgatását péntekre halasztotta a bíróság.

Az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék négy vádlottat különös kegyetlenséggel, több ember, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondott ki bűnösnek, s ezért őket bűnszervezet tagjaként 25 év fegyházbüntetéssel sújtotta, kimondva, nem bocsáthatók feltételes szabadságra.

Tíz vádlottat társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettéért marasztalt el a bíróság, őket három és tizenkét év közötti szabadságvesztésre ítélve.

Az ítélet ellen valamennyi vádlott és védő felmentésért vagy enyhítésért fellebbezett. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a Kecskeméti Törvényszék által végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt 14 vádlott közül 13 büntetésének súlyosítását indítványozta. Az emberölés bűntette miatt is 25-25 év szabadságvesztésre ítélt négy vádlottal szemben életfogytig tartó büntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy csak a másodrendű vádlott bocsátható feltételes szabadságra. A bűnszervezetben közreműködő többi vádlott esetében hosszabb, határozott tartamú szabadságvesztés kiszabására tett indítványt az ügyészség.

A pert rendkívüli biztonsági intézkedések között tartják meg az ítélőtáblán. A vádlottakat egyenként, külön járművekkel szállították a táblabíróság épületébe, melyet a büntetés-végrehajtás kutyás munkatársai őriztek. A tizenkét férfit kéz- és lábbilincsben vezették elő a csuklyát és taktikai mellényt viselő fegyőrök.
A perben a bíróság öt tárgyalási napot tűzött ki, előreláthatólag június 20-án hirdetnek határozatot.