Ítélet született a kilenc pénzmosó ügyében

Helyi hírek

A Szegedi Törvényszék bűnösnek mondta ki C. J vádlottat és hét társát pénzmosás bűntettében, míg egy társát pénzmosás elkövetésében való megállapodás vétségében. Az I.r. vádlottat 5 év szabadságvesztésre, a II.r. és III.r. vádlottakat 3 év szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra, a IV.r. vádlottat 1 év végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, az V.r. vádlottat 2 év végrehajtásában 5 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, a VI.r. vádlottat 1 év végrehajtásában 5 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, a VII.r. vádlottat 1 év végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, a VIII.r. vádlottat 200 napi tétel, összesen kétszázezer forint pénzbüntetésre, míg a IX.r. vádlottat 1 év 8 hónap szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint az I.r. nigériai állampolgárságú vádlott által irányított bűnszervezet keretében több mint 250 millió forint csalásból származó pénzt mostak tisztára.

A nigériai vádlott ismeretlen, feltehetően afrikai megbízóival megállapodott abban, hogy magyar állampolgárokat szervez be abból a célból, hogy a bűnszervezet tagjai által jellemzően nyugat-európai sértettek sérelmére elkövetett bűncselekményekből származó pénz megszerzésében és eltüntetésében nyújtsanak segítséget. A nigériai vádlott által beszervezett magyar állampolgárságú szegedi lakosok Szegeden több pénzintézetben nyitottak deviza számlákat, amelyekre azután olyan pénzek érkeztek, amiket a sértettek azért utaltak át, mert őket az e-mail fiókjuk feltörésével, hamis e-mail címekkel, valótlan internetes hirdetésekkel megtévesztettek. A 2015 szeptembere és 2017 áprilisa között működő bűnszervezet tagjai azután további vádlottakat is beszerveztek újabb bankszámlák nyitása érdekében. Fenti módszerrel 32 pénzmosásra használt bankszámlát nyitottak Szegeden, amelyekre 61 átutalás érkezett mindösszesen 307 millió forint értékben. Ebből a számlanyitó vádlottak 254 millió forintot vettek fel, míg a fent maradó összeget a bankok az időben érkező figyelmeztetésekre figyelemmel nem írták jóvá a vádlottak számláján, visszautalták a sértetteknek.

A bíróság előkészítő ülésen meghozott ítélete három vádlott vonatkozásában jogerőre emelkedett, az ügyész két vádlott vonatkozásában fellebbezést jelentett be, míg két vádlott és védője enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést, valamint két vádlott és védője 3 munkanapot tartott fent esetleges fellebbezésének bejelentésére.