Sikeresen szerepeltek a bocskaisok a II. Közszolgálati Kézifegyver Kupán

Helyi hírek

Második alkalommal rendezték meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szituációs lőbajnoksága a Gemini Lőtéren, amelyen az MH 5. Bocskai István Lövészdandár két csapattal is képviseltette magát.A BOCSKAI I-es csapat tagjai Fenyves József százados, Varga Gábor főhadnagy és Kiss-Varga Gábor főtörzsőrmester voltak, a BOCSKAI II-es csapatát pedig Szabó Imre hadnagy, Csongrádi Mihály főtörzsőrmester és Péter Gábor rendőr törzszászlós alkotta, amely egy vegyes csapat volt.

A versenyen az egyetem hallgatói, a különböző rendvédelmi szervek (honvédség, rendőrség, NAV) versenyzői valamint sportlövők vettek részt. A versenyzők egyéni- és három fős csapatversenyben nevezhettek. A rendezvény népszerűségét bizonyítja, hogy mintegy 120 nevező érkezett a megmérettetésre. A verseny egyik érdekessége az volt, hogy önvédelmi szabályok (IDPA- International Defensive Pistol Association) szerint voltak a pályák kialakítva, azaz minden lőfeladat egy-egy szituációba volt beleillesztve. Az IDPA szabályrendszer érdekessége, hogy a támadókat mindig taktikai sorrendben kell leküzdeni, ellenkező esetben büntetést von maga után. Az öt feladat közül három pálya esetén a gyorsaságra kellett különösen odafigyelni. Ilyen eset volt például, amikor a szituáció szerint egy pénzszállító autóban ül a versenyző és a rablók egy másik autóval oldalról a járműbe hajtanak. A fiktív sztori alapján megsérül a versenyző „gyengébbik” keze, ezután a fegyvert már csak egy kézzel lehet kezelni és így kell a támadókat leküzdeni.

Olyan pályák is voltak, ahol figyelni kellett a fedezék használatára és/vagy a végrehajtás közben hirtelen előbukkanó célok miatt a taktikai sorrend megváltoztatására. A legösszetettebb pálya a 2-es számú taktikai ház volt.  Ebben a szituációban a lövő hazaérkezésekor azt tapasztalja, hogy az ajtót valaki felfeszítette, ekkor fegyvert vesz elő és megkezdi az átvizsgálást. A házban több- egymásból nyíló- szoba volt, amelyekben a támadó és vétlen célok száma ismeretlen volt. Ezen a pályán különösen figyelni kellett a fegyvertartásra, fedezék használatra, taktikai sorrendre és a szabályos végrehajtásra (pl: szeletelés, gyors pillantás, szobák közötti mozgás).

A megmérettetésen komoly eredményekkel rendelkező versenyzők is részt vettek és az ötletes pályák, valamint az egyetemi lövészszakosztály vezetőinek profi szervezése is nagyban hozzájárult a színvonalas verseny sikeréhez. A jó hangulatú lőbajnokság a Bocskai-dandárnak egy abszolút 3. helyezést hozott, így a BOCSKAI I-es csapata felállhatott a dobogóra (Fenyves József százados, Varga Gábor főhadnagy és Kiss-Varga Gábor főtörzsőrmester). A dandár versenyzői közül a legeredményesebb Kiss-Varga Gábor főtörzsőrmester lett, aki hivatásos kategóriában 5., abszolút kategóriában pedig 8. helyezést ért el.