Ingatlanfejlesztők: jó a kormány lakásáfa javaslata, de hosszabb határidő kellene

Gazdaság

A kormány új lakásáfa-javaslata egyértelműen kedvezően hat a piacra az ingatlanfejlesztők szerint, kiszámíthatóbbá teszi a beruházásokat, enyhíti a kapacitás- és szakemberhiányt, fékezi a drágulást, de a legnagyobb cégeket tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) fél évvel kitolná az építési engedély alapján biztosított lehetőséget.

Az IFK közleménye szerint minden olyan javaslatot támogatnak, amely az átmeneti időszakot az áfa visszaemeléséig megnyugtatóan szabályozza, mivel a folyamat több tízezer családot és több száz vállalkozást érint.

A közlemény idézi Takács Ernőt, az egyesület elnökét, aki közölte, kifejezetten jónak tartják a kormány javaslatát, de felhívják a figyelmet, hogy több ezer új lakás engedélyezési eljárása van folyamatban. A kérelmeket már benyújtották az illetékes építésügyi hatósághoz, de még nem született róluk elsőfokú határozat. Ezért a 2018. november 1-jei dátum helyett egy fél évvel későbbit javasolnak, azt, hogy a kedvezményes áfa azokra a projektekre vonatkozzon, amelyek 2019. március 31-ig építési engedélyt kapnak.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán közölte, a kormány javaslata alapján 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek. Főszabály szerint a kedvezményes adókulcs jövő év végéig hatályban van, ami azt jelenti, hogy 2019. december 31-ig minden – a törvényi feltételeknek megfelelő – új építésű lakóingatlan – 300 négyzetméternél nem nagyobb egylakásos lakóingatlan, 150 négyzetméternél nem nagyobb többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás – értékesítése után a legalacsonyabb mértékű, 5 százalékos áfát számítják fel. Amennyiben az Országgyűlés a javaslatot elfogadja, akkor 2019. december 31-ét követően azoknál az új lakóingatlanoknál alkalmazható az öt százalékos mértékű áfa, amelyek építésére 2018. november 1-én már van végleges építési engedély, vagy – a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében – az építését addig bejelentették. A kedvezményes adómérték ebben az esetben is csak akkor alkalmazható, ha legkésőbb 2023. december 31-én eladják az új lakást.

Az IFK szerint a kormány javaslata a piacot kiegyenlítettebbé teszi, de akkor lenne zökkenőmentes a kedvezményes áfa kivezetése, ha a határidő március 31. lenne, mert akkor sem a fejlesztőket, sem a lakásvásárlókat, sem a finanszírozást biztosító bankokat nem szorítaná tovább a december 31-ei határidő.

Az IFK információi szerint körülbelül 10 ezer olyan lakás épül, amelynek a műszaki átadás-átvétele át fog húzódni 2020 január 1-je utánra. Az egyesület közölte, a 10 ezer lakáson felül még körülbelül 20-25 ezer olyan építési engedélyezés alatt vagy már meglévő építési engedéllyel rendelkező, de még nem épülő lakásra is vonatkozhat majd a rendelkezés, amelyeket engedélyeztetni szeretnének 2019. március 31-éig, az IFK által javasolt időpontig.

Az IFK felidézte, a kormánynak az a célja, hogy évente 40 ezer új lakás épüljön, de ez a javaslata ennek elérését még nem teszi lehetővé. Közölték, a statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint idén 18 ezer lakást adnak át, jövőre pedig 25 ezer új lakás átadása várható. Hozzátették, bíznak abban, hogy a piac a következő öt év alatt tovább fejlődik, és az építőipari kapacitások is bővülnek annyit, hogy a 40 ezer lakás 2023-ra már realitás lehessen.

Az IFK 2009-ben jött létre, tagjai évente 3,9 milliárd forintnyi telek- és építményadót fizetnek. A tagok átadott és a folyamatban lévő projektjei több mint 8 milliárd euró értékűek és mintegy 3,8 millió négyzetmétert tesznek ki.