Ellenszavazat nélkül fogadták el Debrecen költségvetését

Gazdaság Helyi hírek

Elfogadta idei költségvetését Debrecen önkormányzata. A 87 milliárd 480 millió forint mérlegfőösszegű büdzsét ellenszavazat nélkül, 23 igen szavazattal és 5 tartózkodással szavazta meg csütörtökön a város közgyűlése.

Papp László polgármester a szavazás után hangsúlyozta: nem volt még példa arra, hogy a képviselők ellenszavazat nélkül mondjanak igent a város büdzséjére, amit “stabil, de gazdaságos” költségvetésnek nevezett.

Egyidejűleg a mostani a rekordok költségvetése is – fogalmazott a polgármester. Magyarázata szerint ekkora mérlegfőösszeggel még nem terveztek költségvetést, és soha ekkora beruházási főösszeg nem állt még rendelkezésükre.

Debrecen 87 milliárd 480 millió forintos költségvetési mérlegfőösszege 13 milliárddal nagyobb az egy évvel korábbinál, a beruházási főösszeg (36 milliárd 80 millió forint) pedig 9,3 milliárddal haladja meg a tavalyit. Az idén 2,5 milliárd forint hitelt is felvesz az önkormányzat.
Papp László közlése szerint 2018 a nagyberuházások megkezdésének esztendeje lesz Debrecenben: az idén minden eddiginél több, százat meghaladó fejlesztés zajlik majd egyidejűleg a városban.

A polgármester kiemelte a főpályaudvar, a Csokonai Színház, a nagyerdei strand, a déli ipari övezet, a nemzetközi iskola fejlesztését, ugyanakkor arról is tájékoztatott, hogy a Latinovits Színház befejezését célzó beruházás akkor kezdődhet meg, ha a város nyer a Romániával közös, határ menti fejlesztési pályázaton.

Papp László elmondta, a költségvetés összeállításánál kiemelt szempont volt, hogy abban érvényesüljön a város egészére kiterjedő fejlesztéspolitika. Példaként említette a kertségi fejlesztési programot és az új városrészi központok kialakításának tervét.