A várható almatermés egyharmada lesz étkezési minőségű

Gazdaság

A várható almatermés minőségét tekintve egyharmada lesz étkezési, kétharmada pedig ipari léalma-alapanyag – mondta Domján Erika, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Idén átlagos almatermés, 550-600 ezer tonna várható. Az alma minőségét rontották az áprilisi fagyok, de a jelenlegi viharos időjárás sem kedvez a gyümölcsnek – tette hozzá.

A FruitVeb a termelői árak emelkedésére számít, hogy az ipari léalmánál legalább a termelők önköltsége megtérül és a feldolgozók az ipari almánál megadják majd a kilogrammonkénti 25-30 forintos árat a termelőknek. Ugyanakkor a szervezet a fogyasztói áraknál nem vár jelentősebb áremelkedést, hiszen az árazás az európai trendeket követi.

Domján Erika szerint korszerű almaültetvényekre lenne szükség Magyarországon, ugyanis azoknál megoldott az öntözés, a jégvédelem és korszerű fajtákat is termelnek.
A magyar almatermelők által termelt alma nagy része a magyar piacra kerül, Magyarország nem tekinthető jelentős exportőrnek az európai piacon.

Domján Erika közölte: Európában 12 millió alma terem évente, egyharmadát a lengyelek termelik, de jelentős termelőnek számítanak még az olaszok és a franciák is.