Feldman Zsolt: az összefogás erősebbé teszi az agráriumot

Gazdaság

Az összefogás fontosságát hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Debrecenben, a 25. Farmer expo megnyitóján.

Feldman Zsolt szerint a tudás, az innováció, az információ és az együttműködés teszi erősebbé az ágazatot, ami egyfajta felkészülést, immunitást is jelent a külső változásokkal szemben.

Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke kiemelte: a debreceni expo híven tükrözi azt a sokszínűséget és magas minőséget, ami a magyar mezőgazdaságot jellemzi.

Felhívta a figyelmet a 2020-ig tartó európai uniós ciklusban az agrárium és vidékfejlesztésre rendelkezésre álló 3700 milliárd forint támogatás hatékony felhasználására.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) elnöke a vásár megnyitásakor kiemelte: az elmúlt 25 esztendő teret adott a változásoknak, az új ismereteknek, s ebben az időszakban “nagyobb fejlődés következett be a magyar agráriumban, mint korábban századokon át”.

Pajna Zoltán, a hajdú-bihari közgyűlés elnöke elmondta: a megyei önkormányzat első alkalommal vesz részt az expón önálló standdal, ahol külföldi tapasztalatokat is felhasználó fejlesztési projekt-lehetőségeket mutatnak be elsősorban kis- és közepes agrárvállalkozóknak.

Papp László, Debrecen polgármestere rámutatott: a város hagyományainak megfelelően egyre jelentősebb a feldolgozóipar a térségben. A 63 százalékos ipari részesedés jelentős hányadát az élelmiszeripar, egyebek mellett az ismét fejlődésnek indult konzervgyártás, dohányfeldolgozás és a tejipar adja – fűzte hozzá.

Jávor András, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese kiemelte, hogy “magas szintű tudásra épülő innováció nélkül aligha képzelhető el az agrárium fejlődése”, amihez szerinte jó hátteret ad a DE agrártudományi központja.

Az expo megnyitóján felszentelték az új búzából sütött kenyeret, majd Jakab István a Magosz nevében köszöntötte Vaszkó László vásárigazgatót és feleségét, akik negyedszázada megálmodták “a kárpát-medencei magyar gazdák együttműködését, érdemi párbeszédét” lehetővé tevő expót.

Az expón csaknem 300 kiállító 16 ezer négyzetméteren mutatja be termékeit és szolgáltatásait augusztus 21-ig a Debreceni Egyetem agrár campusán.