Kenézy Gyulára emlékeztek Debrecenben

Egyetem

A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház névadójának életműve előtt tisztelegtek kedden az intézményben. A résztvevők felidézték Kenézy munkásságát, életének fontos állomásait.
Kenézy Gyula 87 éve, 1931. november 26-án hunyt el. Az emléknapot minden évben halálának napjához kapcsolódva szervezik meg az intézményben. A résztvevők a keddi emlékülés előtt a virágokat helyeztek el Kenézy Gyula a kórház udvarán álló szobránál.

Az emléknap megnyitóján Lampé Zsolt, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház főigazgatója kiemelte: az intézmény számára fontos, hogy minden évben megemlékezzenek a névadóról.

– Kenézy Gyulára nemcsak mint orvosra, hanem mint a város életében és az egyetem létrehozásában kiemelt szerepet játszó emberre, az egyetem egykori rektorára is emlékezünk, aki a zenében és a sportéletben is tevékenyen részt vett. Minden ilyen napon az előadásokból újabb és újabb érdekességek derülnek ki az életéről – hangsúlyozta megnyitóbeszédében a főigazgató.

A Dr. Kenézy Gyula Baráti Kör Civil Társaság idén 8. alkalommal szervezte meg az emléknapot.

– Célunk az, hogy felidézzük a szülész-nőgyógyász munkásságát, emlékezzünk és tisztelegjünk Kenézy Gyula tevékenysége, emberi nagysága előtt. Nem csak emléknapot szervezünk, hanem azt is fontosnak tartom, hogy a sírját is gondozzuk – fogalmazott Szentgyörgyi János, a Baráti Kör ügyvivője.

Az ünnepségen Ruszin Romulusz dandártábornok, az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka átadott egy Kenézy Gyuláról készült festményt Lampé Zsolt főigazgatónak. A portré az egyik tartalékos katona alkotása.

– Példás az együttműködés a dandár és a kórház között. Úgy gondoltuk, hogy a festménynek méltó helye lesz az intézményben, ahol őrzik Kenézy Gyula emlékét – mondta el a parancsnok.

Kenézy Gyula 19 évig volt a magyar királyi honvéd orvosi tisztikar tagja, a debreceni 3. honvéd gyalogezred, majd a 2. honvéd huszárezred katonaorvosa 1903-ig. Az első világháborúban 1914 augusztusától látta el a városba érkező sebesülteket, 1915 júliusától a háború időtartamára II. osztályú főtörzsorvossá nevezték ki, alezredesi ranggal.

Az idei emléknapon helytörténészek, muzeológusok tartottak előadásokat, akik többek között Kenézy Gyula háborúban végzett orvosi tevékenységét idézték fel.

unideb.hu