Előkelő helyen a Debreceni Egyetem a feltörekvő országokat vizsgáló rangsorban

Egyetem

Megőrizte tavalyi helyezését a Debreceni Egyetem a Times Higher Education (THE) újonnan megjelenő listáján, amely a feltörekvő és BRICS-országok kutatóegyetemeit rangsorolja.
Az egyetem a 201-250. helyen szerepel a rangsorban, amelyre ezúttal 42 országból 378 felsőoktatási intézmény került fel.

A lista készítői –hasonlóan a világegyetem rangsorához – 13 teljesítményindikátort vesznek alapul, amelyek az egyes egyetemek erősségeit vizsgálják legfőbb célkitűzéseik tükrében: azaz az oktatás, a kutatás és a tudásátadás színvonala, illetőleg a nemzetköziség terén. A rangsor készítői a feltörekvő országok osztályozásánál némileg áthangolták a módszertant, hogy az jobban összhangban legyen a fejlődő gazdaságokban működő egyetemek jellemzőivel és fejlesztési prioritásaival. Ennek megfelelően nagyobb súllyal esik latba például egy-egy egyetem kapcsolata az iparral, illetőleg az egyetem nemzetközi jellege.

A rangsorban egyértelmű a kínai fölény, a legjobb 300 helyből 63-at kínai intézmények birtokolnak, a lista első helyén is a Pekingi Egyetem található. A Csinghua Egyetem ugyancsak megőrizte tavalyi második helyét. A harmadik hely idén a moszkvai Lomonoszov Egyetemé.

A rangsorra 7 magyarországi felsőoktatási intézmény került fel.

A teljes rangsor itt olvasható.