Több mint negyven ország várja a debreceni egyetemistákat

Egyetem

Hallgatók, oktatók és munkatársak is utazhatnak az Erasmus+, illetve a Campus Mundi ösztöndíjprogramokkal.

Több mobilitási lehetőség is megnyílik a Debreceni Egyetemen tanulók és dolgozók előtt a 2016/17-es tanévben. Az Erasmus+ program keretében 27 ország több mint 340 felsőoktatási intézménye közül választhatnak a hallgatók, ahol 3-6 hónapot tölthetnek el tanulmányi céllal a tavaszi félévben. A célországok átlagosan 4-500 euró havi támogatást kínálnak, ami mellé 100 euró szociális kiegészítés is pályázható. A jelentkezési határidő 2016. október 20-a.

– Egyre népszerűbb az Erasmus+ program keretében teljesíthető szakmai gyakorlat is. A hallgatók 2-12 hónap közötti időtartamot tölthetnek külföldön, akár gazdasági társaságoknál, civil- vagy nonprofit szervezeteknél. Sok cég fizetéssel vagy különböző juttatásokkal ki is egészíti a program 5-600 eurós ösztöndíját. Nagy előnye még az Erasmus+ szakmai gyakorlatnak, hogy akár a diploma átvétele utáni évben is teljesíthető – hívja fel a figyelmet Gara Péter, a Debreceni Egyetem Erasmus-koordinátora.

Nemcsak a hallgatók, az oktatók is pályázhatnak az Erasmus+ keretében, minimum 8 óra megtartására a partnerintézményekben. Újdonság, hogy ebben a tanévben a Nemzetközi Kreditmobilitási Programban résztvevő egyes országokba, például Izraelbe, az USA-ba, Oroszországba és Moldovába is lehet utazni. Ezekre a helyekre szeptember 30-ig jelentkezhetnek.

– Képzési céllal az egyetem munkatársai is utazhatnak külföldi partnerintézményekbe. Egyre többen választják az úgynevezett „staff week-eket”, ahol a hasonló területen tevékenykedők tapasztalatot cserélhetnek, illetve sok cég szervez rövid képzéseket kifejezetten felsőoktatásban dolgozóknak. Ez a lehetőség is nyitott újra, pályázatokat szeptember 30-áig lehet beadni – teszi hozzá Jánosy Orsolya, a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájának vezetője.

Az Erasmus+ kiválósági programja, a Campus Mundi is kínál lehetőségeket szakmai gyakorlatra és tanulmányi részképzésre 2017. január 1-jétől. A Debreceni Egyetem hallgatói Európában csaknem harminc, azon kívül pedig további tíz országba utazhatnak a Campus Mundival. A partnerintézmények listája a Nemzetközi Iroda weboldalán, a mobi.unideb.hu-n (belinkelve) megtalálható. A 3-5 hónap időtartamú részképzésekre 2016. szeptember 20-áig, szakmai gyakorlatra pedig 2016. október 20-áig lehet jelentkezni.

A bővebb információk, illetve a pályázati kiírások itt találhatók.

unideb.hu