Kari vezetőket neveztek ki az egyetemen

Egyetem

Dékáni és egyetemi tanári kinevezéseket adtak át, valamint intézményvezetői pályázatokról döntöttek a Szenátus csütörtöki ülésén.

– Az egyetem benyújtotta a következő időszak egyik legmeghatározóbb projektjét, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ létrehozására vonatkozó pályázatát, amely már korábban megkapta a szakpolitikai támogatást – jelentette be Szilvássy Zoltán rektor a Debreceni Egyetem Szenátusának június 30-ai ülésén.

A rektor beszámolójában kiemelte: az intézményben június 29-én tartott Tudásközpontok és a gazdaság című konferencián Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és –szabályozásért felelős államtitkára bejelentette, hogy a kormányzat az új iparstratégia, az Irinyi-terv egészségipart érintő részeinek kidolgozásában a Debreceni Egyetem közreműködésére is számít, hiszen az intézménynek innovatív gyógyszeripari és funkcionális élelmiszeripari klaszterei, biotechnológiai és élettudományi kutatásai, valamint balneológiai vizsgálatai révén nagy tapasztalata van a kutatói-vállalati együttműködések terén.

Szilvássy Zoltán hozzátette: a konferencián is nagy hangsúlyt kapott, hogy a kormányzat a kis- és középvállalatok innovációforrásaként tekint a felsőoktatási intézményekre, ezért az egyetemi innovációs program tervezésénél a vállalati szférával tételesen egyeztetett kutatásokra és fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy az intézmény sikeresen szerepeljen az Irinyi-tervvel harmonizáló operatív programokban. Az államtitkárral folytatott megbeszélésekről szólva a rektor kiemelte: a kormányzati megítélés szerint a Debreceni Egyetem élen jár az ipari kapcsolatrendszerek kiépítésében. Hozzátette: a gazdaságfejlesztési program lényege, hogy ökoszisztémákat finanszíroz, azaz az egyetem az egyeztetett kutatásaival, a vállalati együttműködési rendszereivel együtt tud hatékonyan részt venni ezekben a programokban – idézte fel Szilvássy Zoltán rektor. A Szenátus előtt arról is beszámolt, hogy az egyetem vezetése egyeztetéseket kezdett a Henkel Magyarország vezetőjével és a General Electric Közép- és Kelet-Európáért felelős igazgatójával. A megbeszélésen az iparvállalatok műszaki, elektronikai, mechatronikai, informatikai, vegyipari képzés- és szakemberigényéről tárgyaltak.
A magyar molekuláris medicina kiválósági központ létrehozását célzó MOLMEDEX program kapcsán Szilvássy Zoltán az Általános Orvostudományi Kar döntéséről is tájékoztatta az ülés résztvevőit. Mint elmondta: a karon az a döntés született, hogy a program szakmai céljait támogatják ugyan, de anyagi kötelezettségvállalást nem.

A rektori beszámolót követően Bács Zoltán kancellári tájékoztatójában elmondta, hogy a napokban megkapták az Intézményfejlesztési Tervre vonatkozó minisztériumi jóváhagyást.

– Felhívták az egyetem figyelmét, hogy tovább erősítse a mester- és doktori képzéseket – tájékoztatott Bács Zoltán kancellár.

Június 30-ával három karon járt le a dékáni megbízás. Az Állam- és Jogtudományi Kar élén Szikora Veronika váltja Szabadfalvi Józsefet, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon Komlósi István lett a régi-új dékán, míg az Informatikai Karon Mihálydeák Tamás. A kari vezetői mellett négy új egyetemi tanári kinevezést is átadtak az ülésen: Simonné Csoba Juditnak (BTK Politikatudományi és Szociológiai Intézet Szociológiai és Szociálpolitikai Tanszék), Nagy Beáta Erikának (ÁOK Gyermekgyógyászati Intézet), Tóth Valériának (BTK Magyar Nyelvtudományi Intézet Magyar Nyelvtudományi Tanszék) és Püski Leventének (BTK Történelmi Intézet Modernkori Magyar Történeti (nem önálló) Tanszék).

Az egyetemi köznevelési intézmények vezetői pozíciójára kiírt pályázatokat is rangsorolt a Szenátus. A Debreceni Egyetem Óvodájának intézményvezetője Nagy Angéla, a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola intézményvezetője Futóné Monori Edit lesz, Csengő utcai intézményvezető-helyettes Czimer Györgyi, a Kossuth utcai intézményvezető-helyettesei Sápiné Bényei Rita és Tóvizi Erika lesznek, a Balásházy János Gyakorló Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium intézményvezető-helyettese pedig Kaszab Istvánné.

A testület támogatta Civis Honoris Causa (egyetemi díszpolgár) cím adományozását Rudolf Schuster korábbi szlovák köztársasági elnöknek, akinek meghatározó szerepe volt a szlovák-magyar viszony normalizálódásában. A címet a tervek szerint az évnyitón adják át. A képviselők emellett Professor Emeritus címek, valamint Barta János professor emeritus részére Tankó Béla Emlékdíj adományozásáról is döntöttek.

A testület támogatta az együttműködést a kínai Beijing International Studies University-vel, az orosz Moscow State University of Design and Technology-val, valamint orvostudományi kutatási hálózatosodás fejlesztésére a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemmel.

Az ülés végén elbúcsúzott a Szenátustól Körösparti Péter, a hallgatói önkormányzat leköszönő elnöke, akinek a csütörtöki volt az utolsó hivatali napja, valamint Szabadfalvi József dékán.

unideb.hu