A Fizika Mindenkié 2.0

Egyetem

Palack-tornádó, protondobálás, lézerfényterelés – a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolája is csatlakozott az országos fizika-showhoz.

A tavalyi sikeren felbuzdulva idén is családi napot tartott a Nagyerdőn az egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának tanulói és fizika munkaközössége. A szombati programot az Eötvös Loránd Fizikai Társulat által indított tudománynépszerűsítő eseménysorozat keretében hirdették meg az ország számos pontján. Debrecenben az Ady, a Fazekas, a Dóczy és a Szent József gimnázium diákjaival közösen rendezték a „kossuthosok” a vetélkedőt tanáraik felügyelete alatt.

Minden iskola egy-egy fizikatémakörnek megfelelő állomás feladatait állította össze, melyeket kék lufik jeleztek. A gyakorlóiskola 7-8. évfolyamosai számára ez egy intézményi verseny is volt, 16 csapat vetélkedett egymással. Rajtuk kívül a szervező diákok által a helyszínen toborzott családok, társaságok próbálták ki a szórakoztató feladatokat. Még egy esküvőről érkezett násznépet is sikerült aktivizálni az elektromos témakörre.

A vállalkozó kedvű játékosok nem csak ügyességüket és fizika tudásukat próbálhatták ki, hanem tanulhattak is arról, hogy ez a tudomány mennyire része a mindennapjainknak. Volt palack-tornádó, szabadesés, fúvócső, áramköri kapcsolás, ügyességi játék áramkörrel, célba dobás az atom belsejében elektronokkal és protonokkal, tudománytörténeti anagrammák, rejtvények és lézerfény terelése tükörrel.

A szervező diákok lelkesen kérdeztek, pontoztak és mutogatták, magyarázták a megoldásokat. A versenyző diákcsapatok számára ezen a héten hirdetnek eredményt az iskolában, a családi, baráti csoportok pedig helyben kaptak jelképes jutalmat.