Tudományról közérthetően

Egyetem

„Tudod mit eszel? – a DNS elárulja” címmel folytatódik az egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozata, a Science Café.

A Science Café szokatlan környezetben, az intézmény falain kívül népszerűsíti közérthető, olykor játékos formában a legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeket.

Az előadások kéthetente, szerda délutánonként várják az érdeklődőket a Libri Könyvesboltban.

– Töretlen a 2013-ban indított sorozat, ami egy tanév alatt 16 előadással mutatja be a Debreceni Egyetem legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeit. Az oktatók, fiatal kutatók pedig továbbra is örömmel vállalják a szokatlan feladatot, hiszen a tudomány népszerűsítésének nem szabhatnak határt az egyetem falai. Az intézmény számára pedig fontos szempont, hogy a fiatalokkal még a gimnáziumi évek alatt, pályaválasztás előtt megismertessék, megszerettessék a tudományokat – mondta az unideb.hu portálnak Varga Zsolt, az egyetem Tudományos Igazgatóságának vezetője.

– A Libri Könyvesbolt és a Frei Kávéház olyan helyszín, ahol szívesen megfordulnak azok a középiskolás fiatalok, akikre közönségként számítunk az előadások során, de a rendezvényre mindenkit várunk, akit érdekelnek napjaink tudományos kérdései – hangsúlyozta Mándy Zsuzsa, a Tudományos Igazgatóság munkatársa, a rendezvény fő szervezője.

A sorozat következő előadása 2016. március 30-án, szerdán 17 órakor kezdődik a Libri Könyvesboltban (Debrecen, Fórum Bevásárlóközpont), ahol Czeglédi Levente, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Állattenyésztéstani Tanszékének adjunktusa tart előadást „Tudod mit eszel? – a DNS elárulja” címmel.

– Napjainkban a fogyasztóvédelem egyik legfontosabb feladata az élelmiszer-hamisítások felderítése. Gyakran nyers termékeknél is nehéz, feldolgozott élelmiszer-készítményeknél pedig igazi kihívás az összetevők felismerése. A mai kor genetikai módszerei lehetőséget biztosítanak, hogy beazonosítsuk mindazon állatfajokat, melyek jelen vannak az ételünkben, így például megmondják, hogy “nyerített-e” valaha a szalámi árulta el előzetesként Czeglédi Levente.