Sportszervezős hallgatók a VB-n

Egyetem

Dokumentálnak, szerveznek, regisztráltatnak, interjúznak – önkéntesként tanulják a szakmát Debreceni Egyetem hallgatói a „jégen”.

Már a bejáratnál leendő sportszervezők fogadják a látogatókat az ISU Junior Műkorcsolyázó és Jégtánc Világbajnokságon. A debreceni Főnix Csarnok március 14-e és 20-a között ad otthont a sport világklasszisait felvonultató megmérettetésnek, melyen a Debreceni Egyetem önálló standdal jelent meg. Az intézmény hallgatói itt fogadják a közönség soraiba érkező iskolás és nyugdíjas csoportokat, akiknek többségét ők maguk invitáltak meg az eseményre.

– A sportszervező szakos hallgatókkal szeretnénk bebizonyítani, hogy Debrecen meg tud tölteni nézőkkel egy ilyen világversenyt. Célunk az, hogy a sportrendezvények újra közösségteremtő események legyenek, a diákok ezért azt a feladatot kapták, hogy minél több látogatót szervezzenek az eseményre. Az egyik projekttéma a megyei nyugdíjas klubok megkeresése volt. A tíz fő feletti csoportok ugyanis ingyen szurkolhatnak a sportolóknak, a hallgatóknak pedig így élesben is kipróbálhatták leendő szakmájukat – tájékoztatott Perényi Szilvia, a Gazdaságtudományi Kar adjunktusa.

A fiatalok fotókat is készítenek az egyetemi stand előtt eDE, az egyetemi mókus társaságában magukról és a látogatókról, melyeket egy erre a célra létrehozott Facebook-oldalon folyamatosan közzé is tesznek. Az érdeklődők itt nyomon követhetik a versenyt, hiszen a hírfolyamban olvashatók azok az interjúk is, melyeket a hallgatók készítenek a versenyzőkkel, a közönséggel és a szervezőkkel.

A levelezős hallgatók egy kihelyezett sportrendezvény-szervezés órán vehetnek részt a Főnix Csarnokban, melyen Engi Klára háromszoros olimpikon, a magyar csapat szövetségi kapitánya, a szervező bizottság tagja tart szakmai előadást.

A ISU Junior Műkorcsolyázó és Jégtánc Világbajnokságon 44 ország rekordszámú, csaknem kétszáz versenyzője vesz részt. A magyarok mellett többek között orosz, kanadai, francia, német és lengyel sportolók is indulnak, így várhatóan a Debreceni Egyetemen tanuló külföldi hallgatók közül is sokan eljönnek nemzeti színeikkel a lelátókra.