Kollégium vagy albérlet?

Egyetem

A ponthatárok kihirdetése után a leendő egyetemisták körében a lakhatás az egyik legfontosabb kérdés. Az egyetemen 4800 kollégiumi férőhely várja a diákokat.

A Debreceni Egyetem 14 kollégiumában mintegy ötezer hely áll a diákok rendelkezésére, ebből 1300-at a leendő elsősöknek tartanak fenn, akiknek augusztus 7-ig kell beadniuk a kollégiumi felvételi igényüket.

– Míg a felsőbb éveseknél a kollégiumba való bekerülés a tanulmányi átlagtól is függ, addig a gólyáknál kizárólag a szociális háttér a döntés alapja. A pontrendszerben figyelembe vesszük: a családszerkezetet, a jövedelmi viszonyokat, a lakhelytől való távolságot, súlyosabb betegség esetén a családtagok egészségi állapotát és az ezzel összefüggő kiadásokat is – részletezi a tudnivalókat Borbás József kollégiumi igazgatóhelyettes.

Hozzátette: könnyebbség a diákoknak, hogy a kollégiumi felvételi eljárással együtt kell igényelniük a rendszeres szociális ösztöndíjat is, ehhez pedig minden szükséges információt megtalálnak a koli.unideb.hu felületen. Ugyancsak itt láthatják majd a pályázók az augusztus 14-i döntéshozatalt követően a rájuk vonatkozó határozatot, és a felvételt nyert diákok az adott kollégium bentlakási feltételeit is.

Az elmúlt tanév óta már minden kar hallgatója jelentkezhet bármelyik kollégiumba: az Egyetem téri Kossuth Kollégiumokba, a klinikatelepen található Markusovszky Lajos Kollégiumba, a Böszörményi úti campus két kollégiumába (Veres Péter Kollégium, Arany Sándor Diákapartman), a Műszaki Kar területén a Borsos József Kollégiumba, a Zeneművészeti Karral egybeépült Weiner Leó Kollégiumba, az Egyetem sugárúti Tisza István Kollégiumba, a Campus Hotelbe, a Sportollégiumba, a Vámospércsi Úti Kollégiumba, illetve a Hajdúböszörményi vagy a Nyíregyházi Kollégiumba.

Akit nem vesznek fel kollégiumba vagy szívesebben lakna egyedül, lakást vagy szobát is bérelhet. A legtöbb ingatlanirodában már most égnek a telefonvonalak. A magyar diákok kisebb és olcsóbb, a külföldiek új építésű, igényesen berendezett lakásokat keresnek.

– A magyar diákok az internet segítségével könnyen találnak kiadó szobát vagy lakást, ám a külföldiek nyelvi akadályok miatt segítségre szorulnak, így ők szakemberhez fordulnak – mondja Lakatos Dániel, a Campus Ingatlaniroda vezetője.

A külföldi diákok a nagyobb alapterületű, új, extrákkal felszerelt lakásokat szeretik, és nagyon konkrét kritériumok szerint keresik leendő otthonukat. Ebben fontos szempont, hogy minél közelebb essen az egyetemhez, legyen erkélye a lakásnak, légkondicionálóval, modern bútorokkal és tanulósarokkal felszerelt legyen. Mindezért akár havi többszázezer forintos lakbért is hajlandóak kifizetni.

A magyar diákok ezzel szemben az olcsóbb, kisebb alapterületű és alacsony rezsijű lakásokat részesítik előnyben, és jellemzően többen osztozkodnak az ingatlanon, így a költségeken is.

unideb.hu